تاخير در يارانه تيرماه ادامه دارد؛
دولت در تامين منابع يارانه نقدي دچار مشکل است / مذاکرات ارتباطي با تاخير در واريز ندارد!
با توجه به اينکه واريز يارانه تيرماه نيز همچون ماههاي گذشته با تاخير مواجه شده، موضوع عدم تامين به موقع منابع دولت براي پرداخت اين مبلغ بسيار خودنمايي ميکند.
به گزارش
سلام لردگان، از آذرماه سال 1389 تاکنون دولت مبلغي بيش از 200 هزار ميليارد تومان در قالب يارانه نقدي به حساب حدود 76 ميليون ايراني واريز کرده است.
مبلغي که براي برخي از اقشار جامعه نقش تامين کننده نيازها و براي برخي ديگر تنها نقش پر کردن حساب و کمک به طويل شدن صف دريافت يارانه را دارد.
در اين ميان طبق آنچه که کارشناسان اقتصادي هم در دولت قبل و هم در دولت کنوني بارها مورد تاکيد قرار دادهاند زيانهاي ناشي از واريز سراسري يارانه نقدي است، به گونهاي که به اعتقاد آنان نحوه کنوني واريز يارانه تنها به کسري بودجه و افزايش فاصله طبقاتي منجر ميشود که توجه به اين امر موجب شد دولت از طريق تدوين مباني قانوني ملزم به ساماندهي يارانه و حذف افراد غيرنيازمند از صف دريافت شود.
از طرفي اين موضوع (پرداخت سراسري) با اهداف هدفمندي که حتي در سياستهاي کلي ابلاغي برنامه ششم نيز مجدد مورد تاکيد قرار گرفته فاصله دارد زيرا طبق قانون، يارانه بايد به گسترش عدالت اجتماعي و افزايش توليد منجر شود تا بتواند از نگرانيهاي اقشار نيازمند در خصوص تامين مايحتاج خود بکاهد نه اينکه دولت را مقروض و حاشيه امن را از بخش توليد دور کند.
بر اين اساس؛ در کنار عدم تحقق اهداف يارانه، منابع مورد نياز براي واريز نيز بر خلاف آنچه که پيشبيني شده بود تامين نشد و دولت به استقراض از بانک مرکزي و خزانه روي آورد تا به دليل عدم تامين صحيح منابع، زمان واريز يارانهاي که ماهانه نياز به 3500 ميليارد تومان دارد هر بار تغيير کرده و سيري 26 روزه در تغييرات زماني خود طي کند.
با گذشت از عمر 5 ساله يارانه، تاخير در واريزهاي امسال به ترتيب در ماه ارديبهشت 2 روز و در ماه خرداد نيز 4 روز بوده است و با توجه به اينکه هنوز اطلاعيهاي در خصوص زمان واريز يارانه تير منتشر نشده اين ماه را نيز بايد در حيطه "پرداخت با تاخير" قرار داد.
در اين راستا ابوذر نديمي عضو کميسيون اقتصادي مجلس در گفتگويي با باشگاه خبرنگاران گفت: دولت در دريافت منابع با مشکل مواجه شده که اين موضوع موجب تاخير در واريز يارانه طي ماههاي اخير شده است.
وي با اشاره به اينکه برخي به اشتباه تاخيرهاي کنوني را به مذاکرات هستهاي کشور گره مي زنند، افزود: يارانه "قانون" بوده و در بودجه پيش بيني شده است اينکه برخي در پي ارتباط دادن آن به مذاکرات هستند! به هيچ وجه منطقي به نظر نمي رسد.
با توجه به اينکه دولت در تامين منابع دچار مشکل است و از طرفي بايد حدود 6 ميليون نفر را از صف دريافت يارانه خارج کند لازم است هر چه سريعتر سياستهاي خود را در خصوص چگونگي پرداخت يارانه نقدي شفاف کند تا ديگر تاخير، در واريز اين چنين مورد توجه قرار نگيرد و از طرفي نگرانيهاي افراد نيازمند به اين مبلغ نيز، کاهش يابد.
انتهاي پيام/م
نبع: باشگاه خبرنگاران؛